Αν και τα έργα ανακαίνισης συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια ατζέντα κάθε αρχιτέκτονα, εξακολουθούν να αποτελούν μια δύσκολη και απαιτητική υποχρέωση. Οι πιθανές αστοχίες είναι πολλές και μπορούν εύκολα να βγάλουν τις εργασίες εκτός προγράμματος, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο αυτούς που οφείλουν να κρατούν τον πελάτη χαρούμενο και το budget υπό έλεγχο.

Παρακάτω, 12 αρχιτέκτονες μοιράζονται τα πιο συχνά λάθη που μπορούν να προκύψουν σε project ανακαίνισης και πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

1. Να βασίζεσαι αποκλειστικά σε προφορικές συζητήσεις

Όπως αναφέρει η Victoria Nady, senior designer, οι εικόνες και τα σχέδια λένε πολύ περισσότερα από ότι τα λόγια αυτά καθαυτά. Δεν μπορείς να υποθέτεις ότι όλοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Μια λεπτομέρεια μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική έννοια για το κάθε άτομο.

Επιπλέον, η Clara Jung προσθέτει πως είναι απαραίτητη μια επιτόπια συνάντηση με όλους τους τεχνικούς που εμπλέκονται στο έργο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη και ασυνεννοησίες.

2. Να ακολουθείς τις τάσεις σε σημείο υπερβολής

Κάθε αρχιτέκτονας και σχεδιαστής γνωρίζει πως οι τάσεις έρχονται και φεύγουν. Όπως αναφέρουν οι Jennifer Janus και Wendy Yates, το να σχεδιάζεις ένα χώρο με βάση τις επίκαιρες τάσεις σημαίνει πως αυτό θα αρχίσει να δείχνει παρωχημένο πολύ πιο σύντομα. Κανείς δεν θέλει να ξοδέψει χρόνο και χρήμα σε ένα σπίτι που θα χρειαστεί ξανά ανακαίνιση σε μερικά χρόνια. Το καλύτερο θα ήταν η δημιουργία ενός σχεδίου που θα παραμείνει επίκαιρο σε βάθος 10-15 χρόνων, εξηγώντας παράλληλα και στον πελάτη γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του.

3. Να περιμένεις να κυλήσουν όλα ομαλά

Ακόμα και με τον πιο προσεκτικό σχεδιασμό, το έργο μπορεί να ξεφύγει από το επιθυμητό budget ή/και χρονοδιάγραμμα. Αν δεν έχεις προετοιμάσει ένα πλάνο που συμπεριλαμβάνει και αστάθμητους παράγοντες, τότε θα αναγκαστείς να αντιμετωπίσεις περιττό άγχος και εκνευρισμούς. Οι τιμές των υλικών μπορεί να αυξηθούν, οι παραγγελίες των επίπλων ενδέχεται να καθυστερήσουν ή μπορεί στη πορεία του έργου να προκύψει ανάγκη για εργασίες που δεν ήταν εντός σχεδίου, οπότε φρόντισε να εντάξεις και αυτό το ενδεχόμενο στον καθορισμό του χρόνου και των χρημάτων που θα χρειαστούν.

4. Να αγνοείς πιθανούς περιορισμούς

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από το καλλιτεχνικό σου όραμα, ειδικά όταν οι πελάτες είναι ανοιχτοί σε προτάσεις. Σε περίπτωση που κάνεις προσθήκες, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ζητήματα ιδιοκτησίας. Όπως αναφέρει και η Leslie Benson, αρχιτέκτονας, αν δεν είσαι επιμελής μπορεί να συνειδητοποιήσεις σε μετέπειτα στάδιο ότι αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις δεν είναι εφικτό, γεγονός απογοητευτικό τόσο για εσένα, όσο και για τον πελάτη σου.

5. Να μην λάβεις υπόψη σου το φωτισμό

Ένας χώρος δείχνει πολύ διαφορετικός το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ – πράγμα που είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι όταν επιλέγεις χρώματα, υλικά, και βάζεις τις τελικές πινελιές. Όταν επιλέγεις για τις επιφάνειες υλικά όπως πέτρα ή πλακάκι, καλό θα ήταν να παραγγείλεις διάφορα δείγματα ώστε να ελέγξεις τις χρωματικές διαφορές τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Amy Sklar προτείνει να ζητήσεις από τον πωλητή να βγάλει πολλές φωτογραφίες σε φυσικό και τεχνητό φως. Ειδικά σε περιπτώσεις που δουλεύεις με φυσική πέτρα, οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες.

6. Να οδηγείσαι σε υπερβολές

Δεν χρειάζεται κάθε ανακαίνιση σπιτιού να εξελίσσεται σε τεράστιο project. Όπως επισημαίνει ο Jeff Andrews, το να παρεκκλίνεις σε μεγάλο βαθμό από την αρχική αρχιτεκτονική μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Είναι πολύ εύκολο ένα έργο να μετατραπεί από project ανακαίνισης σε ολική κατεδάφιση, στερώντας από το σπίτι την έμφυτη γοητεία του. Έχε στο νου σου τη μεγάλη εικόνα και σκέψου όχι μονό αυτά που θέλεις να αλλάξεις αλλά και αυτά που σου αρέσουν. Η εγκράτεια είναι το κλειδί!

7. Να μην εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες του χώρου

Σε συνέχεια των παραπάνω, μην αφήνεις την υπάρχουσα κάτοψη να μπει εμπόδιο στο πως μπορεί ένας χώρος να εξελιχθεί. Ο Rob Blood, ιδρυτής και πρόεδρος των ξενοδοχείων Lark και συνιδρυτής της σχεδιαστικής εταιρίας Elder & Ash, αναφέρει πως είναι σημαντικό να αφήνει τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες να επηρεάσουν το σχέδιο σου αλλά οι προοπτικές που έχει ένας χώρος είναι τόσες όση και η φαντασία σου.

8. Να παραλείπεις μετρήσεις

Είναι προφανές αλλά και αρκετά συχνό λάθος. Ποτέ μην ξεχνάς να μετράς τις διαστάσεις σε πόρτες, να ελέγχεις τις εισόδους, τις γωνίες και το μέγεθος των ασανσέρ όταν παραγγέλνεις νέα έπιπλα για ένα σπίτι ώστε να είσαι σίγουρος πως θα χωρέσουν στο χώρο.

9. Να αγνοείς τον «πέμπτο τοίχο»

Ένα λευκό ταβάνι είναι η πιο γρήγορη και ασφαλής επιλογή. Ωστόσο το ταβάνι ή αλλιώς ο «πέμπτος τοίχος» είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Όπως αναφέρει ο Blood, το ταβάνι είναι ο τοίχος που συνήθως κοιτάς περισσότερο σε ένα υπνοδωμάτιο.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, ποτέ μην υποτιμάς τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ταβάνι. Ανάλογα με την παλαιότητα του κτηρίου, μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρολογικά, υδραυλικά και άλλου είδους ζητήματα που ίσως κληθείς να αντιμετωπίσεις. Αν η ανακαίνιση δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική αναβάθμιση, τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές. Οι άνθρωποι πολλές φορές παραβλέπουν το τεχνικό κομμάτι μιας ανακαίνισης, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα έξοδα σε βάθος χρόνου.

10. Να συμβιβάζεσαι με «παρόμοιες» λύσεις

Όταν ανακαινίζεις ένα χώρο που συνδέεται ή βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο δωμάτιο, και πρέπει να ταιριάξεις στοιχεία όπως το ξύλινο δάπεδο το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα παρόμοιο υλικό αντί για το ακριβώς ίδιο, αναφέρει η Taniya Nayak. Αν είναι απλώς ένα παρεμφερές σχέδιο, τότε δεν θα υπάρχει αλληλουχία στο σπίτι. Αν δεν μπορείς να βρεις πανομοιότυπο υλικό, τότε επίλεξε να χρησιμοποιήσεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Για παράδειγμα, αν έχεις ξύλινο δάπεδο, επίλεξε να βάλεις πλακάκι στο ανακαινισμένο δωμάτιο.

11. Να υπερφορτώνεις το σχέδιο σου

Πολλές φορές, τα μεγαλύτερα λάθη συμβαίνουν στο τελείωμα του έργου. Το να διακοσμείς υπερβολικά ή ανεπαρκώς ένα χώρο, μπορεί να τον κάνει εύκολα να μοιάζει υπερφορτωμένος ή άδειος αντίστοιχα, αναφέρει η Kristen Peña, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Επίλεξε αντικείμενα με φειδώ και επικεντρώσου σε κομμάτια που έχουν προσωπική αξία για τον πελάτη ή είναι όμορφα και ενδιαφέροντα.

Πηγή πληροφοριών: https://www.architecturaldigest.com/story/renovation-mistakes-every-designer-should-avoid